Българите са третата по многочисленост група чужденци, преселили се в Германия през 2020 г.

Сънародниците ни лесно и бързо си намират работа

13.01.2022 | 12:15 Редактор: Искра Ангелова
Българите са третата по многочисленост група чужденци, преселили се в Германия през 2020 г.

Българите са третата по многочисленост група чужденци, преселили се в Германия през 2020 година, пише в доклад на Федералната служба за миграцията и бежанците, който тази сряда (12.1.) влиза за обсъждане в кабинета в Берлин.

Агенция ДПА цитира още непубликувания доклад, според който най-много са румънците, заселили се в Германия през 2020 – над 15% от всички граждани на ЕС, които са се преместили в тази страна. 8,7% от "новите германци" идват от Полша, а 6,1% - от България. От доклада научаваме още, че през 2020 година в Германия са се заселили 1,19 милиона души, а са я напуснали 966 000.

Опасенията бяха големи

Министърът на вътрешните работи Нанси Фейзър изразява особена удовлетвореност от факта, че Германия е привлекателна дестинация най-вече за хора, които искат да следват или да работят тук, както и за граждани на ЕС.

Проучване на проекта Mediendienst Integration на германския Съвет по миграция установява, че през септември 2021 година в Германия официално са пребивавали трайно 460 000 румънци и 170 000 българи. За това проучване пише и германският вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ), който припомня, че след приемането на България и Румъния в ЕС в Германия се надигнаха опасенията дали така наречената миграция по бедност от тези две държави няма отслаби социалната система в страната.

И действително, по думите на изданието, десетки хиляди хора са се опитали да избягат от бедността в своите страни с помощта на различни "необичайни модели" за придобиване на доход. Например: да се подават в Германия заявления за надбавки за голям брой деца, а с получените пари да се финансира собственият живот в Германия, та дори да се подпомагат и роднини в България и Румъния.

"Други припечелваха като надничари и вършеха мръсна работа за изключително ниско заплащане. В някои германски градове възникнаха дори истински "трудови борси" по улиците, където отчаяни чужденци се надяваха на появата на безскрупулни работодатели", отбелязва ФАЦ, цитирана от DW.

Изненадващ успех

Вестникът изрично подчертава, че българите и румънците в Германия вече масово работят и си плащат социалните осигуровки. Цитиран е експертът по миграцията и трудовия пазар Херберт Брюкнер, който казва, че нито една група мигранти в Германия не е успявала толкова бързо да се добере до толкова висока трудова заетост, както българите и румънците след приемането на страните им в ЕС. Според него това е голям успех за решението да се въведе свобода на избора на работно място.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК